Öttusa-vb - A realitásokból kiindulva nem történtek nagy meglepetések
2019.09.10
Öttusa-vb - A realitásokból kiindulva nem történtek nagy meglepetések
Nagyjából az előzetes várakozások szerint alakult - kisebb pozitívumokkal, illetve negatívumokkal - magyar szempontból a múlt heti, budapesti olimpiai kvalifikációs öttusa-világbajnokság a két hazai szövetségi kapitány szerint.

Magyarország két ezüsttel nyolcadik lett az éremtáblázaton. Másodikként végzett a Barta Luca, Réti Kamilla páros váltóban, ami a váratlan sikerek közé sorolható, illetve a Kasza Róbert, Marosi Ádám, Demeter Bence összeállítású csapat a hagyományos versenyben, ami az előzményeket, a sérüléseket, kihagyásokat figyelembe véve, szintén jó eredmény. Legjobb magyarként ugyanakkor csak Kasza került egyedüliként a legjobb tíz közé, ő ötödik helyével közel állt a kvótaszerzéshez. A kombinált szám előtt ötödik volt Marosi, aki végül 11. lett, míg a nőknél a legjobb hazai öttusázó, Kovács a lövészetes futást hatodikként kezdte, majd a 13. helyen ért célba.

Martinek János, a férfi válogatott szakvezetője azzal kezdte összegzését, hogy az augusztusi Európa-bajnokság után, melyen a magyarok teljesítménye főleg a hagyományos versenyben elmaradt a várakozástól, nem vágyai voltak a világbajnokságot illetően, hanem reményei.

"Ezeket aztán részben még felülmúlni is sikerült, mivel a két idősebb versenyzőtől, a 33 éves Kasza Róberttől és a 35 esztendős Marosi Ádámtól nagyon jó versenyt láthattunk" - mondta.

A pozitívumok között említette, hogy a világbajnokságon mind a négy magyar bejutott a döntőbe, ketten harcban voltak az egyéni éremért, az olimpiai kvótáért, Kasza és Marosi a döntő vívásában tudott változtatni a selejtezőben mutatotthoz képest, és a két idősebb versenyző bebizonyította, hogy még képes nagy teljesítményre, nagy eredményre, "hiszen szenzációs kombinált számmal, nagyot futva jutottak a döntőbe".

"Annak ellenére, hogy a hazai pálya nem jelentett nekünk előnyt, mivel sem a lovaglásban, sem a futásban nem tudtak a pályán gyakorolni a versenyzők, alkalmazkodtak a körülményekhez" - utalt arra, hogy későn készült el az öttusastadion a Kincsem Parkban.

Negatívumként említette meg, hogy Demeter bokája a két műtét után sem tökéletes, illetve, hogy Regős Gergely a döntőben nem tudott lazán, felszabadultan vívni, holott a selejtezőben már képes volt erre és a vegyes váltóban is megmutatta képességeit.

Martinek kiemelte: fontos, hogy a férfiak közül egyelőre egyedüliként olimpiai kvótával rendelkező Demeter lábát rehabilitációs kezeléssel rendbe kell tenni még a következő idény kezdete előtt. Egyúttal jelezte: bízik benne, hogy még két-három versenyző kivívja a tokiói részvétel jogát, mert mint fogalmazott: "három kvótára szükség lenne, hogy sérülés esetén magyar versenyző léphessen a kieső helyére".

Kállai Ákos, a női válogatott szövetségi kapitánya előzetesen három magyar versenyzőt várt a döntőbe, ez összejött, a negyedik - mint megjegyezte - már hab lett volna a tortán.

"A két idősebbtől, Kovács Saroltától és Alekszejev Tamarától az első tizenkettő közé kerülést reméltem, hozzátéve, hogy Tamara esetében ez csoda lett volna, hiszen kéztörése miatt az indulása is kérdéses volt" - részletezte.

Véleménye szerint Kovács Sarolta a vívás kivételével azt hozta, amit tud:

"Saci alapvetően jó vívó, most indokolatlanul gödörbe került, amit nem tudott kezelni, lassan jött ki belőle. Mivel a futásban nem tartozik a legjobbak közé, nála kulcsfontosságú a vívás, mert csak úgy van esélye az éremszerzésre, ha abban jó teljesítményt nyújt."

Az első felnőtt vb-jén szereplő, 18 éves Gulyás Michelle vívásáról azt mondta, hogy az még nem erős, a felnőtt mezőnyhöz fejlődnie kell, a többi számban nyújtott teljesítményével azonban elégedett volt.

"Semmi rendkívüli nem történt a világbajnokságon, főként nem negatív értelemben, mivel a realitás talaján állva szoktam nézni a versenyzőket, és az elvárásokat is így fogalmazom meg" - mondta.

Pozitívum ugyanakkor szerinte, hogy Kovács Saroltában még mindig látja az éremszerzési lehetőséget, Gulyás Michelle a fizikai számokban a legjobbak közé tartozik, és Guzi Blankáról is elmondható ez.

A váltókban szerepelt fiatalabbakat illetően úgy fogalmazott, a kezükben van az egyéni indulás lehetősége, a váltó a hagyományos verseny előszobája.

A válogatottaknak a hónap végéig pihenő jön, októberben megtartják majd a szokásos lovas tábort, novemberben lesz tatai felkészülés, majd december 1-től kéthetes japán edzőtábor következik. Azután január végén a hagyományos budapesti fedett pályás versennyel elkezdődik az idény, majd a világkupa-sorozat és ezzel együtt a pontgyűjtés az olimpiai kvalifikációs rangsorban.

A tokiói játékokra még a jövő májusi kínai világbajnokságon, Hsziamenben lehet nemenként három-három versenyzőnek kvótát szereznie, majd a 2020 június 1-jei ranglistáról töltik fel a 36-36 fős mezőnyt.

Demeter mellett Kovácsnak van egyelőre kvótája a magyarok közül, de Martinekhez hasonlóan Kállai is további részvételi lehetőségek kiharcolásában bízik. Egy országból nemenként két versenyző indítható a nyári játékok öttusaversenyében, így több kvóta esetén az adott szövetség dönt.Forrás: MTI

Kiadó: FMS Online media
Szerkesztőség: sportpress@sportpress.hu
Értékesítés: sales@fmsonline.hu
Médiaajánlat