Női kézilabda-vb - A magyar válogatott kijutott az olimpiai selejtezőre
2019.12.14
Női kézilabda-vb - A magyar válogatott kijutott az olimpiai selejtezőre
A magyar női kézilabda-válogatott kijutott a márciusi olimpiai selejtezőtornára, mivel a Japánban zajló világbajnokság hetedik helyezését Svédország szerezte meg Németországgal szemben.

Az Európa-bajnokságról az a két legjobb csapat - a negyedik román és a hetedik magyar - szerzett részvételi jogot a selejtezőre, amely nem vívta ki az olimpián vagy a kvalifikációs tornán való szereplés lehetőségét a mostani vb-n.

A magyar együttes nem jutott tovább a csoportkörből a középdöntőbe, és az alsóházi rájátszás két mérkőzése után a 14. helyen végzett. A küldöttség már kedden hazautazott, pénteken pedig svéd sikernek szurkolt, hiszen csak ebben az esetben juthatott ki a selejtezőtornára.

A németek csak győzelem esetén vehettek volna részt a tavaszi selejtezőn. A svédek tudták, hogy amennyiben veszítenek, az Európa-bajnoki hatodik helyezésükkel akkor is kijutnak a kvalifikációs tornára. Őket az motiválhatta, hogy vb-hetedikként könnyebb csoportba kerülnek márciusban, ennek ellenére csütörtökön még kemény futóedzésen vettek részt a kumamotói kastély melletti dombokon.

Alicia Stolle öt góljának köszönhetően remekül kezdtek a németek a pénteki helyosztón, ám a svéd csapat egy 6-1-es sorozattal fordított, egyre lendületesebben és pontosabban játszott, így a szünetben már öt találattal vezetett. A második félidőben sem változott a játék képe, a különbség tíz gól fölé nőtt, és a skandinávok végül meglepően magabiztosan, 35-24-re győztek.

A magyar válogatott hatszor vett részt olimpián, legutóbb 2008-ban. A selejtezőt március 19-22. között rendezik Kína, Szerbia, Magyarország, és a világbajnokság bronzérmesének részvételével. Helyszíni információk szerint a tornát Győrben rendezik majd, mivel a magyar szövetség is jelentkezett házigazdának. A másik két csoportnak Svédország és Románia adna otthont.

"Élőben követtem a mérkőzést, és a kezdés előtt a németekre tippeltem volna. Jó érzés, hogy végre egyszer a rajtunk kívül álló eredmények a mi szempontunkból alakultak szerencsésen és megvan az olimpiai selejtező" - nyilatkozta az M4 Sportnak Kovacsics Anikó, a magyar válogatott csapatkapitánya.

Elismerte: ez a világbajnokság nagyon nem úgy sikerült számukra, ahogy kellett, és ahogy szerették volna, de kaptak még egy esélyt, hogy kijussanak Tokióba.

A Ferencváros irányítója elárulta, minden válogatott játékos nézte a svéd-német meccset, és természetesen mindenki nagyon örült a kedvező eredménynek.

"Ebből a világbajnokságból az egész csapat nagyon sokat tanult, még én is, ez mindenképp előrevisz minket" - mondta.

Pénteki eredmények:

elődöntő:

Spanyolország-Norvégia 28-22 (13-13)
Hollandia-Oroszország 33-32 (16-16)

az 5. helyért:
Montenegró-Szerbia 28-26 (13-12)

a 7. helyért:
Svédország-Németország 35-24 (18-13)

a vasárnapi program:

a 3. helyért:
Oroszország-Norvégia 9.30

döntő:
Hollandia-Spanyolország 12.30Forrás: MTI

Kiadó: FMS Online media
Szerkesztőség: sportpress@sportpress.hu
Értékesítés: sales@fmsonline.hu
Médiaajánlat