Divízió I/A jégkorong-vb - Vereség a szlovénoktól, a feljutásra még várni kell
2022.05.07
Divízió I/A jégkorong-vb - Vereség a szlovénoktól, a feljutásra még várni kell
A magyar jégkorong-válogatott 5-1-re kikapott a házigazda szlovén csapattól a ljubljanai divízió I/A világbajnokság pénteki játéknapján, így a biztos feljutáshoz vasárnap pontot kell szereznie Románia ellen.

Erősen kezdett a házigazda, vezetést szerzett, majd 1-1 után a 27. percben öt másodperc alatt két gólt ütött. A folytatásban csak fellángolásai voltak a magyaroknak, akik a végén még két gólt kaptak kilenc másodperc alatt az 58. percben, így most a szlovénok örülhettek a feljutásnak.

Mivel a Koreai Köztársaság együttese délután kikapott Litvániától, ezért a magyaroknak elegendő lett volna pontot szerezniük a házigazda ellen az elitbe kerüléshez. A magyarok tétmérkőzésen még soha nem tudták legyőzni a riválist, tízből tíz vereség volt a mérleg, ráadásul az utolsó hét vb-meccsen csupán öt lőtt gólra voltak képesek.

A szlovénokat eddig nem hozta lázba a torna, a szállodákban és az éttermekben azt kérdezték, hogy miért van olyan sok magyar szurkoló. A házigazda meccsein az első két fordulóban fél ház volt, és most először telt meg a Tivoli Aréna, ami 5000 nézőt jelentett. A már Ljubljanában tartózkodó magyar drukkerek, közel ezren a meccs előtt a belvárosban gyülekeztek, és jó hangulatban, énekelve együtt vonultak a csarnokhoz.

Sean Simpson szövetségi kapitány ezúttal is a remek formában lévő Rajna Miklósnak szavazott bizalmat, de a magyar kapus már a 31. másodpercben gólt kapott. Ziga Jeglic takarásból leadott lövésénél esélye sem volt. Mezőnyfölényben voltak a hazaiak, sokat lőttek, egyszer Rajna a maszkjával védett. A harmad derekán már 10-1 volt a kapuralövés. Macaulay Scott kiállítása alatt Rajnának ismét bravúrra volt szüksége, hogy ne változzon az állás. Ahogy kijött a nyomásból a vendégcsapat, egyenlített: Erdély Csanád értékesítette Terbócs István tökéletes passzát. A Fehérvár csatára negyedik gólját lőtte Ljubljanában.

A korábbinál kiegyenlítettebb volt a második harmad, Sofron István előtt adódott komoly helyzet, ám Gasper Kroselj hárított. A 27. percben viszont előbb egy kontrát váltott gólra Robert Sabolic, majd öt (!) másodperc múlva Horváth Milán bizonytalankodását Ziga Pance használta ki. A Fehérváron légióskodó Anze Kuralt kiállítását kivédekezte a házigazda, azonos létszámnál viszont már Rajnának akadt dolga.

A harmadik harmad Erdély büntetése miatt hazai emberelőnnyel indult, ám Sabolicot is kiküldték. A 46. percben a szlovén kapuba került a pakk, ám kiderült, hogy sok magyar játékos volt a jégen, így nem szépítés lett, hanem emberhátrány. Gól nem esett, ám Erdély megint ülhetett ki magasra tartott botért. Kuralt szólóját védte Rajna, majd a hajrában Magosi Bálint kapott 2+2 perces kiállítást, amit Sabolic és Ken Ograjencek használt ki kilenc másodperc különbséggel. Utóbbi kísérlete Macaulay korcsolyájáról pattant be.

Így maradt a rossz sorozat Szlovénia ellen, immár 11-ből 11 a vereség a vb-ken. A magyar csapat utoljára 1996-ban tudott tétmeccsen egynél több gólt ütni a riválisnak.

Sikerével a szlovén válogatott jövőre az elitben szerepel. A vereség ellenére azonban a magyar csapat akár már szombaton továbbjut, ha Románia nem nyer alapjátékidőben Litvánia ellen. Amúgy biztosan a vasárnapi pontszerzés érne elit vb-s szereplést.

A Simpson-csapat már csak akkor nem juthat fel, ha Románia szombaton és vasárnap is nyer, míg a Koreai Köztársaság nem győzi le alapjátékidőben Szlovéniát. Amennyiben az ázsiai együttes nyerne a házigazda ellen, abban az esetben maradna el a magyar feljutás, ha Romániától négygólos vagy annál nagyobb különbségnél kapna ki a magyar válogatott.

Eredmény:

Szlovénia-Magyarország 5-1 (1-1, 2-0, 2-0)

gól: Jeglic (1.), Sabolic (27., 58.), Pance (27.), Ograjencek (58.), illetve Erdély (16.)

Korábban:
Litvánia-Koreai Köztársaság 5-3 (2-1, 1-1, 2-1)

Az állás: 1. (és már feljutott) Szlovénia 9 pont/3 mérkőzés, 2. Magyarország 6/3, 3. Litvánia 3/3 (8-9), 4. Koreai Köztársaság 3/3 (8-11), 5. Románia 0/2

A további program:

szombat:
Litvánia-Románia 15.30

vasárnap:
Magyarország-Románia 15.30
Szlovénia-Koreai Köztársaság 19.00Forrás: MTI / Spiller István