Férfi kosárlabda Eb - Felkészülési győzelem Szlovákia ellen
2022.08.13
Férfi kosárlabda Eb - Felkészülési győzelem Szlovákia ellen
A hónap végi világbajnoki selejtezőkre, illetve a szeptemberi Európa-bajnokságra készülő magyar férfi kosárlabda-válogatott remek hajrával legyőzte a szlovák csapatot pénteken Kecskeméten.

A nemzeti együttes múlt hétfő óta edzőtáborozik az alföldi városban, és első két tesztmérkőzésén 89-88-ra, majd 78-75-re legyőzte az Eb-társrendező Georgiát a Messzi István Sportcsarnokban.

A harmadik felkészülési meccsen Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány együttesére Szlovákia várt, amely nem jutott ki az Eb-re, és 0/6-tal zárta a világbajnoki selejtezők első csoportkörét. Az ellenfél keretében ott volt az előző idényt Oroszlányban töltő Mario Ihring és a következő szezonban a Nyíregyházát erősítő Marek Dolezaj is.

A magyar szakvezető előzőleg azt emelte ki, hogy a válogatott saját magára figyel, és a saját útját járja.

"Kemény munkát végeztünk a héten, és ami az egyik legfontosabb, nincs sérültünk. Szlovákia is tétmérkőzésekre készül, úgyhogy kemény összecsapásra számíthatunk" - utalt arra, hogy a szlovákok Európa-bajnoki előselejtezőre hangolnak azzal a céllal, hogy továbbjussanak a következő Eb-re kvalifikáló selejtezősorozatba.

A pénteki találkozón a házigazdák már a nyitónegyedben tíz ponttal elhúztak, majd az ellenfél 27-27-nél utolérte őket. A harmadik játékrészben javarészt a szomszédos ország legjobbjai vezettek, ám 56-55-nél már ismét a magyar válogatott volt előnyben, amely innentől nem engedte ki a kezéből a győzelmet. A hazaiak legjobbja Perl Zoltán volt 11 ponttal, a 13 percet játszó Hanga Ádám, valamint a 37 éves Ferencz Csaba 9-9 ponttal zárt.

A magyarok kedden Kecskemétről Szombathelyre teszik át székhelyüket. Jövő csütörtökön Horvátországgal csapnak össze Rijekában, majd következnek a tétmeccsek: előbb 24-én a szombathelyi Aréna Savariában a litvánok, majd 27-én Chomutovban a csehek várnak világbajnoki selejtezőn az Ivkovics-gárdára. Csehországból Hanga Ádámék egyből továbbutaznak Kölnbe, ahol szeptember 1-jén rajtolnak az Európa-bajnokság magyar csoportjának a küzdelmei.

Eredmény, felkészülési mérkőzés:

Magyarország-Szlovákia 72-67 (24-19, 12-17, 14-15, 22-16)

A válogatott további felkészülési mérkőzése:

augusztus 18.: Horvátország-Magyarország, Rijeka

Az augusztusi világbajnoki selejtezők menetrendje:

augusztus 24.: Magyarország-Litvánia, Szombathely 18.00
augusztus 27.: Csehország-Magyarország, Chomutov 18.15

A szeptemberi Eb magyar menetrendje Kölnben:

szeptember 1.: Magyarország - Bosznia-Hercegovina 14.30
Szeptember 3.: Magyarország-Szlovénia 20.30
Szeptember 4.: Magyarország-Franciaország 20.30
Szeptember 6.: Magyarország-Litvánia 17.15
Szeptember 7.: Magyarország-Németország 20.30Forrás: MTI / Fotó: Ujvári Sándor