Alsó ágra került a férfi párbajtőr- és a női tőrcsapat
2019.07.22
Alsó ágra került a férfi párbajtőr- és a női tőrcsapat
A magyar férfi párbajtőrcsapat és a női tőrválogatott is kikapott a nyolcaddöntőben, így az alsó ágra került, ahol előbbi a 11., utóbbi a 10. helyet szerezte meg.

A férfi kard- és a női párbajtőrcsapatok nyolcas táblájának mérkőzései mellett a vasárnapi program része volt a férfi párbajtőrözők és a női tőrözők versenyének első, negyeddöntőig tartó szakasza is. Azok az együttesek, amelyek sikerrel jártak, hétfőn folytatják szereplésüket, az alsó ági válogatottak viszont még vasárnap eldöntötték a helyezéseket.

A Rédli András, Siklósi Gergely, Berta Dániel, Koch Máté alkotta párbajtőr-válogatott a papírformát igazolva könnyedén lépett túl a chileieken, majd következett az a mérkőzés, amelyre hetek óta készült. Az olimpiai szereplés szempontjából fontos lett volna az ukránok legyőzése, ráadásul ezzel egy potenciális ellenfelet kipipáltak volna. Csakhogy ezzel az ellenfél is tisztában volt, érződött, hogy nagyon koncentráltan állt fel a pástra.

Az első párharcok során a várakozásnak megfelelően szorosan alakult az állás, de inkább az ukránok vezettek, a magyaroknak pedig csak egyenlíteniük sikerült többször, az előny átvétele nem jött össze. Rédli az ötödik asszóban egy tusra megközelítette Roman Szvihart, majd megpróbálkozott az egyenlítéssel, de tust kapott. A vívóidő lejárta előtt egy másodperccel megint indított, hogy egy találat hátránnyal következzen a csere, de nem járt sikerrel, így háromra nőtt a különbség. Az előnyben lévő ukránok továbbra is nagyon koncentráltak maradtak, az egyre inkább lépéskényszerbe kerülő magyarok közül pedig senki sem kapta el igazán a fonalat: az egyéniben győztes Siklósinak, majd Bertának, végül Rédlinek sem sikerült érdemben faragni a hátrányból.

"Óriási tétje volt az ukránok elleni összecsapásnak, mert ha nyolc közé jutunk, lényegesen jobb pozícióba kerültünk volna az olimpiai kvalifikáció szempontjából, mint így" - értékelt az MTI-nek Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány.

"Nem magyarázkodás, de ez nagyon megfiatalított csapat, még nincs kész teljesen. Tisztességgel, becsülettel küzdöttek a fiúk. Borzasztóan akartak, talán egy kicsit görcsösen is" - közölte.

A kapitány hozzátette: ez az ukrán csapat rendkívül tapasztalt, Eb- és vb-érmes, a rutin őket segítette.

"A legfontosabb feladat, hogy a 9-16. helyért a lehető legjobban szerepeljünk. Még vannak hátra világkupa-versenyek, melyeken nagy bravúrral ugyan, de elérhető az olimpia. Voltunk már ilyen helyzetben, Athén és Rio előtt is..." - mondta.

Végül a magyar csapat az alsó ágon nem járt teljes sikerrel: előbb megverte a németeket, majd kikapott a kazahoktól, végül legyőzte a dánokat, ezzel 11. lett.

A Kreiss Fanni, Mohamed Aida, Kondricz Kata, Lupkovics Dóra tőrnégyes a várakozásnak megfelelően "bemelegített" a thaiföldiek ellen - az ázsiaiak mindössze 12 tust tudtak adni -, a folytatás viszont nem sikerült. A negyeddöntőbe a kanadaiakon keresztül vezetett volna az út, akik ellen nem számítottak esélytelennek a magyarok.

Ezzel együtt korántsem alakult a reményeknek megfelelően a küzdelem. Az első három pár után még csak két találat volt a hátrány, de újabb magyar vereség következett, 14-19 után pedig hiába nyert Kreiss az ötödik párban 7-5-re, a hatodik asszóban Mohamed 6-0-ra kikapott, ezzel gyakorlatilag el is dőlt az összecsapás. Kilenctusos hátrányról (21-30) nem volt visszaút, már csak azért sem, mert a magyarok - Kreiss, Kondricz és a Mohamed helyére beállt Lupkovics - sem igazán bíztak a fordításban. A végére húsztalálatnyi különbség alakult ki.

"Megőrülök" - fejezte ki dühét és csalódottságát tömören Feczer Viktor vezetőedző az elvesztett nyolcaddöntő után. "Nagyon készültünk a kanadaiakra, videóztuk is őket. Legutóbb, májusban Tauberbischofsheimben csupán háromtusos vereséget szenvedtünk tőlük, tehát volt remény a legyőzésükre. Hat-nullra senkitől sem szabad kikapni! Most nem tudok mit mondani..."

Az olimpiai részvételt illetően úgy fogalmazott: "minimális matematikai esélyünk azért még maradt".

Az alsó ágon a magyarok legyőzték az osztrákokat és a kínaiakat, végül kikaptak a németektől, így a tizedik helyen végeztek.

Eredmények:

férfi párbajtőr:

a 32 között:
Magyarország-Chile 45-24

a 16 között:
Ukrajna-Magyarország 45-36

a 9-16. helyért:
Magyarország-Németország 45-27

a 9-12. helyért:
Kazahsztán-Magyarország 41-40

a 11. helyért:
Magyarország-Dánia 45-36

női tőr:

a 32 között:
Magyarország-Thaiföld 45-12

a 16 között:
Kanada-Magyarország 45-25

a 9-16. helyért:
Magyarország-Ausztria 45-39

a 9-13. helyért:
Magyarország-Kína 45-40

a 9. helyért:
Németország-Magyarország 45-39Forrás: MTI / Fotó: Illyés Tibor