Vízilabda Eb - Bíró: a fiataloknak fejlődniük kell még
2022.09.10
Vízilabda Eb - Bíró: a fiataloknak fejlődniük kell még
Bíró Attila szövetségi kapitány összességében kritikusan értékelte az ötödik helyen végzett női válogatott szereplését a spliti vízilabda Európa-bajnokságon.

"Több fiatalt hoztam ki, mint szerettem volna, de kevesebbet nyújtottak, mint amit reméltem. Még fejlődniük kell, de új vezéregyéniség sem nőtte ki magát a tapasztaltabbak közül" - értékelt a szakvezető, aki kötelezőnek nevezte, hogy csapata a helyosztókon legalább az ötödik pozíciót megszerezte.

Izrael 18-7-es legyőzésével kapcsolatban azt emelte ki: túlzásnak érzi a 18 kiállítást, amit a bírók ítéltek tanítványai ellen, akik ugyanakkor védekezhettek volna jobban is. Elárulta, négy kapott gólnál húzta meg a limitet, és mivel ennél hárommal többet engedtek a játékosai, ezért majd büntetésből 3000 métert kell úszniuk.

"Ha már ilyen szankciós világban élünk, akkor én is szankcionálhatok" - jegyezte meg Bíró, aki ugyanakkor az eredménnyel elégedett volt.

Leimeter Dóra arról beszélt, hogy bár négy helyett hét gólt kaptak, kétszer is voltak kettős emberhátrányban, amit szinte lehetetlen kivédekezni.

"Túl sok labdát adunk el" - jelölte meg Leimeter azt a területet, amiben mindenképpen fejlődnie kell a gárdának. "Az Eb az új játékosok beépítése szempontjából hasznos volt."

A 27 találatával szinte biztosan gólkirályként záró Gurisatti Gréta szerint lehet ötödiknek lenni a kontinensviadalon, de a játék képe okozott csalódást saját maguknak. Úgy vélte, csak a tudásuk hatvan százalékát tudták nyújtani. Ennek okaként azt említette, hogy mentálisan nem bírták azt a terhelést, amit a két hónapon belül egymást követő két világverseny jelentett.

"Jövőre is hasonlóan közel lesz egymáshoz a vb és az Eb. A mostani tapasztalatokat felhasználva meg kell találni az egyensúlyt. Az fáj, hogy az Eb-felkészülésbe talán még több munkát fektettünk, mégis rosszabb eredményt értünk el" - fogalmazott a nyáron a Ferencvároshoz igazolt játékos, aki a gólkirályi címét bármelyik fontos meccs győzelméért elcserélné.

A magyar válogatott a női tornán - három győzelme mellett - a két csoportrangadóján kikapott a görög és a holland csapattól is, így harmadikként a címvédő spanyolokkal találkozott a negyeddöntőben, akiktől ott ugyancsak vereséget szenvedett. A helyosztókon elért két kiütéses győzelemmel már csak az ötödik hely volt elérhető Splitben két hónappal azok után, hogy a hazai rendezésű vizes vb-n legjobb európai gárdaként ezüstérmet nyert a régóta egyeduralkodó amerikaiak mögött.Forrás: MTI / Gergelics József / Fotó: Illyés Tibor