Női röplabda Eb-selejtező - Sima győzelemmel zártak a magyarok
2022.09.11
Női röplabda Eb-selejtező - Sima győzelemmel zártak a magyarok
- Az Európa-bajnoki résztvevő magyar női röplabda-válogatott 3-0-ra legyőzte a vendég portugál csapatot a selejtezősorozat hatodik, utolsó fordulójában Békéscsabán.

A német Andreas Vollmer vezette együttes így négy győzelemmel és két vereséggel, 13 ponttal csoportja második helyén végzett, és sorozatban ötödször lesz ott a kontinenstornán.

A jövő évi viadalnak - amelyre a csoportok első két helyezettjei mellett a legjobb harmadik is kijut - Belgium, Olaszország, Észtország és Németország ad otthont.

Európa-bajnoki selejtező, 6. (utolsó) forduló, C csoport:

Magyarország-Portugália 3-0 (16, 17, 17)

a legeredményesebb játékosok: Szakmáry 13, Németh A. 8, illetve Maia 8

A csoport másik mérkőzésén:

Ciprus-Ukrajna 0-3 (-15, -14, -17)

A végeredmény: 1. Ukrajna 17 pont, 2. Magyarország 13, 3. Portugália 6, 4. Ciprus 0

Az európai rangsorban 22. helyezett magyarok a selejtező nyitányán 3-0-ra nyertek Portugáliában, és határozott céljuk volt, hogy győzelemmel zárják a sorozatot. A válogatott hét év elteltével lépett újra pályára Békéscsabán, a hazai szurkolóknak pedig már a kezdőcsapatok bemutatása során is volt okuk az örömre: két, a következő idényben a Békéscsabai RSE-t erősítő játékos, Bagyinka Fanni és Pintér Andrea is a kezdőhatosban kapott helyet.

A mérkőzés portugál pontokkal indult, de a magyar csapat Szakmáry Gréta és Németh Anett bombáival hamar fordított, majd a szett közepére egyre magabiztosabb előnyt épített ki. Kiválóan működött a hazaiak sánca, csak ebből hét pontot szereztek a magyarok a nyitófelvonásban, amelyet végül alig húsz perc alatt, rendkívül magabiztosan nyertek meg.

A második játszmában tovább tartották a lépést a portugálok a házigazdával, de Szakmáryék jó mezőnyvédekezésüknek és pontos támadásbefejezéseiknek köszönhetően a szett derekára ismét megnyugtató előnyt építettek ki. A vendégeket edző Hugo Silva időkérésekkel és cserével is próbált frissíteni együttesén, de játékosai sokat rontottak, így nem tudtak méltó ellenfelei lenni az összetett előnyüket megduplázó, a hajrában több cserejátékosukat is bevető magyaroknak.

A harmadik felvonásban három Vasas-játékos, Fábián Fanny, Török Kata és Juhár Dalma is lehetőséget kapott, és bár az elején ez okozott némi meg nem értést a pályán, az újak hamar felvették a találkozó ritmusát és 14-9-nél már ötpontos előnyben voltak. A játszma második fele izgalommentes magyar örömjátékot hozott, így 80 perc után a közönség felállva, vastapssal ünnepelte a győzelmet.

A mérkőzés legeredményesebb játékosa Szakmáry volt 13 ponttal: a nyáron az olasz élvonalba szerződött ütőjátékos a találkozó után elmondta, régen játszott Békéscsabán, de "még mindig fantasztikus élmény" pályára lépni a Városi Sportcsarnokban.

"A lényeg a siker és a továbbjutás, jó érzés volt ismét csapatkapitánynak lenni. Tavaly és idén is én voltam a legidősebb játékos, sok a fiatal és néha rájuk fér egy kis noszogatás, de persze mindig megtiszteltetés ez a pozíció. Most egy kicsit pihenek, aztán irány Olaszország és az új csapat" - tette hozzá a Cuneo 30 éves röplabdázója.

Andreas Vollmer szövetségi kapitány kiemelte, csapata idegesen kezdett, de a fantasztikus hangulatú mérkőzés így is méltó lezárása volt a selejtezősorozatnak.

"Örülök, hogy győzelemmel búcsúztunk a magyar közönségtől, és ismét ott lehet a válogatott az Eb-n" - értékelt röviden a német tréner.Forrás: MTI