Torna-vb - Sheppard volt a magyar férfi csapat legjobbja a selejtezőben
2019.10.07
Torna-vb - Sheppard volt a magyar férfi csapat legjobbja a selejtezőben
Az amerikai-magyar kettős állampolgárságú Ryan Macleod Sheppard volt a magyar férfi válogatott legjobbja a Stuttgartban zajló torna-világbajnokság selejtezőjének vasárnapi versenynapján.

A magyar csapat az ugrással kezdett vasárnap kora délután, és bár csak Sheppard jutott 14 pont fölé, hibát a többiek sem követtek el. Mivel mind a négy tornász csak egy gyakorlatot mutatott be, eredményüket csak egyéni összetettben veszik figyelembe, a szerenkénti rangsorban nem.

Korláton Vecsernyés Dávid és Tomcsányi Benedek leérkezése is pontatlan volt, utóbbi ráadásul meg is billent a szeren. A legjobban ezúttal is Sheppard teljesített, aki egyedüliként került 13 pont fölé.

A nyújtó következett, amelyen a tavalyi Európa-bajnokság bronzérmesét, Vecsernyés Dávidot megvárakoztatták, a helyi szervezők ugyanis éppen az ő gyakorlata előtt végeztek kisebb karbantartást a szeren. A Budapesti Honvéd sportolójának produkciójába több pontatlanság becsúszott, ami meglátszott a pontszámán is.

Vecsernyés a verseny után elmondta, a kényszerű várakozás szinte egyáltalán nem befolyásolta, sokkal jobban zavarta, hogy a szerváltást követően nem volt ideje és lehetősége bemelegíteni a nyújtón.

Talajon Csorvási Somától hat, Sheppardtól egy tizedet levontak kilépés miatt, Tomcsányi pedig megbillent, így egyedül Mészáros Krisztofer kapott 13-nál több pontot.

Lólengésben Tomcsányi keze megcsúszott, néhány másodpercre félbe kellett szakítania a gyakorlatát, ezért a versenynap legalacsonyabb pontszámát kapta a magyarok közül.

A csapat a gyűrűgyakorlatokkal fejezte be a selejtezőt, kisebb pontatlanságok mellett Sheppardnak nem sikerült tökéletesen a leérkezés, ennek ellenére egyéni összetettben ő áll a legjobban a magyarok közül.

"Szerintem rendben volt a mai teljesítményem. Igyekeztem a lehető legjobbat nyújtani, és egy-két hibától eltekintve sikerült is. A csapat produkciójának szintén örülök" - nyilatkozta az MTI-nek Ryan Macleod Sheppard. Hozzátette, érzése szerint kedvenc szerén, a nyújtón mutatta be a legjobb gyakorlatát.

A végső helyezések hétfő estére várhatóak, amikor az utolsó selejtezőcsoport tagjai is bemutatják gyakorlataikat. Bár az FTC sportolójának nincs számottevő esélye döntőbe jutni egyéni összetettben, és a szerenkénti finálékban sem lesznek magyarok, Sheppard az olimpiai kvótában még reménykedhet.

Ebben az összevetésben nem veszik figyelembe a kvalifikációt szerzett 12 csapat tagjait, így kell a legjobb 12 között szerepelni, de ha ez nem jön össze, a kvóták újraelosztásánál a fel nem használt indulási jogok egyikét megkaphatja majd a szerenkénti döntők után.

A magyar csapat legeredményesebb tagja, az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Berki Krisztián vállsérülése miatt csupán a lelátóról figyelhette társait. A verseny után az MTI-nek úgy fogalmazott, nem biztos, hogy a világ legjobb gyakorlatait csinálták, de az alázat és a tisztelet, vagyis a jó hozzáállás megvolt bennük a szerek, a verseny és a versenytársak iránt.

"Szerintem nagyon fontos, hogy jó összképet kapjon a közönség. Nagyon jó volt látni kívülről ezt a fiatal csapatot, hiszen három embernek ez volt élete első versenye ilyen hatalmas teremben. Nagyon jól versenyeztek, büszke vagyok rájuk" - nyilatkozta.

Berki megjegyezte, a csapat összes tagjánál látott nagyon pozitív dolgokat a selejtezőben, és kiemelte, Vecsernyés Dávidnak nagyon szurkoltak nyújtón, hiszen neki volt esélye döntőbe kerülni.

A magyar férfiválogatott eredményei a selejtezőben:

ugrás:

Ryan Macleod Sheppard 14,066 pont
Tomcsányi Benedek 13,766
Mészáros Krisztofer 13,500
Csorvási Soma 13,000

korlát:

Sheppard 13,433
Tomcsányi 12,833
Vecsernyés Dávid 12,800
Mészáros 12,766

nyújtó:

Vecsernyés 13,700
Sheppard 13,600
Tomcsányi 12,666
Mészáros 12,500

talaj:

Mészáros 13,066
Tomcsányi 12,533
Csorvási 12,433
Sheppard 11,933

lólengés:

Vecsernyés 13,433
Mészáros 13,066
Sheppard 12,900
Tomcsányi 10,633

gyűrű:

Mészáros 12,900
Tomcsányi 12,533
Csorvási 12,366
Sheppard 12,100

egyéni összetett:

Sheppard 78,032
Mészáros 77,798
Tomcsányi 74,964

csapatverseny:

Magyarország 235,594

A világbajnokság további programja:

hétfő: férfi selejtező, 10.00
kedd: női csapatverseny, döntő, 14.30
szerda: férfi csapatverseny, döntő, 13.45
csütörtök: női egyéni összetett döntő, 16.00
péntek: férfi egyéni összetett döntő, 16.00
szombat: szerenkénti döntők (férfiak: talaj, lólengés, gyűrű, nők: ugrás, felemáskorlát) 16.00
vasárnap: szerenkénti döntők (férfiak: ugrás, korlát, nyújtó, nők: gerenda, talaj) 13.00Forrás: MTI

Kiadó: FMS Online media
Szerkesztőség: sportpress@sportpress.hu
Értékesítés: sales@fmsonline.hu
Médiaajánlat